Update: Medelopers, hardloopmaatjes en fans..

Het allerliefst loop ik samen met mijn hardloopmaatjes. Dat is altijd gezellig en motiverend. Zij maken en soms breken ze deze verhalen. Ondertussen zijn het er zoveel dat ik een lijstje met beschrijving van hun meest in het oog springende eigenschappen heb gemaakt. Soms veranderd er wat, dan moet ik de lijst even updaten (laatste update: 27 mei 2019). Wat dat betreft zijn het net mensen..

image

Beth: Niet normaal meer zo als die vrouw kan lopen. Wel eens geprobeerd om een paar rondjes op de baan rustig an met haar te trainen? Niet doen. Het is dapper en even gezellig maar uiteindelijk kansloos. Krijgt elke dag thuis looptraining, dat kan haast niet anders. Heeft grote hekel aan paparazzi.

Blond staartje: Draagt haar blonde krullen met trots in een hoge staart. Fanatieke hardloopster tenminste als ze tijd heeft. Maar dan gaat ze ook hard. Kleur van haar hoofd matched dan vrijwel altijd bij haar shirt. Ze loopt potentieel elke volgende Marathon. Als die niet te vroeg komt tenminste. Heeft recent een nieuwe hardloper op de wereld gezet en bereid zich in alle rust voor op een toekomstige Marathon.

Brok: Rustige looptrainer met humor. Heeft vaak buurvrouwen of andere fans in zijn buurt. Loopt vaak maar niet te vaak want dat geeft discussie thuis. Je kunt hem volgen op Facebook en onnavolgbaar op de baan of in het bos. Is een liefhebber en zeer zeker ook van hardlopen. Als hij niet hardloopt dan maakt hij foto’s vanuit bijzondere hoeken. Valt nooit over heuvels, cols of andere molshopen. Is op dit moment een grote comeback aan het maken. Laat zich daarbij inspireren door Stallone.

Boss: Loopt vooral in het weekend hard en lang. Het liefst met de andere Grote Jongens. Loopt ook graag in het buitenland. Organiseert soms trainingsweken in het zuiden van Spanje. Is gevoelig voor stiltes en blauwe tenen. Is daarom favoriet van Trainert, die daar onder het mom van “doet niet zeer” wel raad mee weet. Vind het leuk om de baas te spelen. De club heeft hem daarom een bord aan het rand van de baan gegeven.

Chauffeur: Hij is een zeer gewaardeerd vrijwilliger en langeafstandloper. Als hij niet gezellig mee loopt, dan staat hij wel naast de kant te fotograferen of de weg te wijzen. Hij reedt me jaren geleden naar Zuid Limburg voor een super gezellig loopje over de koning van Spanje. Heeft slechts een hogere prioriteit.. een geel-zwarte prioriteit.

Chef: Noem een trail, marathon of ultrarun en deze sympathieke Grote Jongen heeft hem gelopen. Weet veel van voeten. Heeft een speciale techniek waarbij hij deze heel snel beweegt. Wordt in het buitenland ook wel le shuffle du Chef genoemd. Herstelt over het algemeen vrij snel. Binnenkort weer te zien op een heftige trail of ultrarun dat is wel zeker. Of zal hij toch ook een jaartje ouder worden?

Constance: Zij is een keurige jonge vrouw met twee persoonlijkheden. Als ze loopt, dan loopt ze. Het liefst met ABBA op haar walkman. En als ze niet loopt, dan klets ze je de oren van je hoofd. Lichamelijke kenmerken: zware bovenbenen, prima kuiten en blaren in nabijheid van eelt. Ze loopt vaak op de A1 en A2 richting Amsterdam. Voor haar is tijd een voorspelbare factor.

Chris: Een van de rustigste van de Grote Jongens. Je komt hem op de meest verrassende plekken tegen, bv. in de polder van Zwolle. Heeft meer gevoel voor hardlopen dan voor grapjes. Vooral voor naamgrapjes.

Dolores: Als yogalover deed ze ooit het verzoek om begeleid te worden. Voelt zich vooral op haar gemak in de buurt van heuvels en bergen. Loopt nog niet ver, noch echt hard en toch blaast deze charmante dame met haar mediterrane uiterlijk en accent menige hardloper van de weg. Soms help ik haar op verzoek nog wel eens bij haar zoektocht naar de runnershigh.

d’nRem: De trainer van de rustige groep, dat wil zeggen ze lopen rustiger vooral tussen de tempo’s in. Daar zorgt d’nRem wel voor. Hij is de grondlegger van het “Rustig an..”-principe. Bij hem kan elke hardloper echt zijn eigen tempo lopen. Tussen de tempo’s in vertelt hij met enige regelmaat over allerlei sociaal maatschappelijk historische Veluwse feitjes.

Ed: Broer van Willem. Hoort bij de Grote Jongens, net als zijn broer. Loopt langeafstanden en begeleid ondertussen ouders van zijn leerlingen. Zwakke plek: gevoelige tepels.

Ellen: Deze super aardige fotografe was een echte mooi weer trailloopster. Was bang voor natte voeten en blaren maar dat lijkt alweer heel lang geleden. Kan ondertussen het verschil tussen warme en koude plassen van te voren bepalen. Loopt overal waar heide, zand en bossen zijn. Favoriete bosrijke plek: Almere

Gerrit: Houdt van banken. Kent alle banken in de regio Apeldoorn en heeft er ook op gezeten. Favoriete route: De bankjesroute op het Leesten. Als hij niet kan lopen, dan fietst hij mee. Op voorwaarde dat we maar langs een van zijn bankjes gaan natuurlijk.

Inge: Meest bescheiden talent van AV34. Herkenbaar bij wedstrijden aan drie kinderen. Op de baan gaat ze vaak als enige dame met de grote jongens mee. Grote meid dus. Nog een beetje onervaren maar kan zich gemakkelijk zelf redden. Absoluut niet nodig om je zorgen te maken om haar. Heeft iets met olie, zitten waarschijnlijk bijzondere krachten in.

Janneke: Sympathieke medeloper uit de “langzame” groep. Loopt vaak mee voor de gezelligheid en dat is het dan ook. Leest soms, voor het slapen gaan, deze blog voor aan haar man voor een goede nachtrust.

Jip: mijn favoriete mede-modderloper. Als het regent dan denkt hij in dieptes van plassen en poelen. Heerlijk om met hem daar door heen te banjeren. En ja.. daar zijn video’s van! Trouwens is hij ook in voor het betere trailwerk. Elke drempel, molshoop en vluchtheuvel is in principe een hoogtemeter. Kan pas slapen na een leuk hardloopverhaaltje.

Juf: Fanatieke marathonloopster. Dacht in principe maar aan 1 marathon per jaar. Inmiddels loopt haar lichaam er stiekem toch twee, als het even kan een ultra loopje en een stukje trialon. Gelooft heilig in haar eigen loopschema. En loopt deze zeer gedisciplineerd zonder echt boven de 30 te komen. Inmiddels is ze zelf boven de 30 uit gekomen en heeft ze haar naam eer aan gedaan. Gewoon omdat het kon.

Loesje: Loopt marathons als crazyrunner, helaas nooit dezelfde als ik. Loopt echter wel vaak met haar moeder. Werkte samen met Juf in een hardloopzaak. Is gezellig en rustig type behalve als ze toevallig als supporter langs haar op loopt. Vooral in tunnels. Soms een late reactie maar hoe dan ook mijn naam galmt nog steeds in mijn hoofd.

Lotte/Anne: het zou me niet verbazen als deze bijzondere tweeling toch uit twee moeders zouden zijn geboren. Hun viking achtergrond is duidelijk zichtbaar. Lopen steeds vaker mee, naast de standaard zondag.. tot tevredenheid van medelopers die dankzij de meiden boven zich uit stijgen. Herkenbaar aan hun licht Tjechisch accent en blonde cape. Hebben haat-liefde verhouding met badjassen. Gaan soms de strijd aan met paarden, tien paarden..

Maria: Zelden een hardloopster meegemaakt die zo zuiver en puur (bijna maagdelijk) naar een hardloopevenement toe leeft. Was vroeger een talentvol korfbalster. Nu rent ze het ene na het andere PR. Mist alleen het samen douchen. Kijkt nu al uit naar een volgend hardloopavontuur. Ook al kan dit best pas zijn in 2020.

Marcus: Met zijn 95 kilo bestormt hij al jaren de diverse marathonparcoursen. Ook al krijgt hij vaak om onverklaarbare reden kramp, hij loopt hem altijd uit. Geeft op woensdag training voor een onbekende groep medelopers. Hij laat zich daarbij niet tegenhouden door een blessure. Ik kom hem daarnaast ook vaak tegen in kroegen, cafe’s en andere bierverkopende plekken. Zal wel toeval zijn..

Max: Half Apeldoorn kent haar en de andere helft denkt haar te kennen. Waar zij gaat wijkt de menigte. Ze gaat er bescheiden, haast koninklijk mee om. Loopt liefst hard in erg zomerse outfits. Haar moto: Als je haar maar goed zit.

Meisjevan: Ze is een van de trouwste fans. Niet van mij.. Van Brok natuurlijk. Ik persoonlijk vind het altijd fijn als ze er is. Ze is namelijk ook meisjevan de tassen, het drinken, de kauwgum,  de pasta en recent de medailles. Ze loopt alleen hard om snel een foto van een voorbij racende hardloper te maken.  Ze is een uitstervend soort vrouwen. Waar vind je dat soort vrouwen nog? Inderdaad langs de kant of bij de finish van een of andere prestatieloop.

Mona: Loopt vooral trails en met Strava anders tellen ze niet mee. Houdt niet van de bezemwagens, loopt liever vooraan mee. Anders gaat het niet hard genoeg. Heeft een zwak voor de Metro-man en andere overblijfselen uit de 90-er jaren. Speciale hobby: vissen.

MST Ahrtal 2019: Super gezellige dag. Met M(arc)S(imon)T(onnie) naar Duitsland om daar ons Duits op te halen.  In de bezemgroep liepen een aantal uitzondelijk leuke hardlopers mee. Een aantal waren dusdanig aanwezig dat ze deze blog wisten te halen. Op niet alfabethische volgorde:

Guus: wil je mee doen met een prijsvraag op het internet? Vraag dan eerst of Guus ook mee doet. Dan weet je of je kans maakt.

Garmina: rustige sympathieke medeloopster. Kan gerust met een snellere groep mee maar ging met ons mee om ons met zekerheid de weg te wijzen.

Marieke: Huppelt als een elfje van rots naar steen. Gaat als begeleider mee om ons te begeleiden naar.. Dat vragen we dan weer aan Garmina. Heeft haar roots in Vaassen en kent daar eigenlijk niemand meer. Woont nu in Nijmegen. Op waarschijnlijk een van de mooiste plekken van Nederland.

Ilse: Wie heeft er nog ren horloge nodig als deze sympathieke fraude expert mee gaat. Je kunt immers aan haar prachtige glimlach zien hoe ver het nog is. Is fan van Arjen Robben. Als het de echte is dan.. Die ze herkent van een kilometer afstand of zal ik zeggen met een grote glimlach. Guilty pleasure: Kan echt intense genieten van Johma.

En natuurlijk Zweifinger. Heeft een zeer gevoelig reukzin. Probeert deze super power ook te delen met anderen op een bijzonder visuele manier. Heeft aan Wetten Das mee gedaan. Kon daarbij 10 medelopers herkennen aan hun manlijke zweet en scoorde ook punten voor de drie bejaarden van haar werk die ze om het moeilijk te maken hadden toegevoegd. Speciale eigenschap: Slaapt het liefst op de rechterzij.

Netty: Had eerst een andere naam maar lag gevoelig. Zo ook het lopen van een marathon, die gaat er nu toch van komen. Traint vooral in de bossen van Hoog Soeren, als ze open zijn. Weet wat een brede glimlach en stalende ogen kunnen doen. Zeker ook voor het hardlopen.

Olijfje: Nieuwe ster aan het firmament. Heeft een echt hardlooplijf. Loopt om “goed” te worden. Onduidelijk is nog wat goed is. Wil straks wellicht ook nog “beter” worden. Gezellig typje, zingt graag en kijkt naar konten. Tja.. het is niet anders.

Paard: Met zijn wapperende manen loopt hij op oudere leeftijd nog steeds rondjes met dito kilometers. Hij is een van de Grote Jongens. Hij weet altijd hoe laat het is (en ik weet het dan ook), ook al draagt hij nooit een horloge. Hij weet wat het allerlekkerste is. Als ik onder begeleiding wil lopen dan trekt hij de kar. Zijn vrouw heeft problemen met zijn naam maar het is een ere-titel!

Penn: Hardloper met gevoel voor humor. Dat moet ook wel als je als jonkie bij de Grote Jongens zit. Als hij niet hard en/of ver loopt dan heeft hij waarschijnlijk last van een onuitspreekbare blessure. Weet alles van het menselijk lichaam. Handig als je achtergrond informatie wil, bv. voor een blog ofzo.  Hij is vrij goed geconserveerd wat niet gezegd kan worden van zijn kat.

Perry: “Waar is Perry?” Dat was de meest gestelde vraag tijdens de marathon van Rotterdam 2015. Dan liep hij weer voor ons of achter ons. Het kon ook rechts achter of links voor zijn. Of gewoon naast je. Hij loopt hard, altijd in Stealth-mode. Ik stond ook niet te kijken toen ik recent hoorde.. “Waar staat Perry?”. Nou.. hier dus.. Hij is er wel.. altijd..

Piet: Hij traint alsof hij de training ter plekke verzint en dat is dan vaak ook zo. Hij houdt niet van oefeningen en wel van hardlopen. Hij is mijn favoriete trainer omdat hij oldskool gewoon lekker hard-lopen traint. En owja.. hij heeft een leuke dochter.. dat helpt ook mee.

Ria: Met afstand de beste masseuse van Apeldoorn en omgeving. Aan de manier van binnen komen, kan zij al zien waar het probleem zit. Geen hardloopster. Ze gooit voor de lol met discussen en stoot kogels. En toch gaat ze liefdevol met het gekwetste stukje lichaam om. Meestal dan.. Is tegenwoordig woonachtig in de Achterhoek.

Scooby: Deze hondstrouwe vriend houdt van lekker hapjes. Zijn specialiteit is om zonder enige slaap en dito voorbereiding stralend over de finish te snellen. Ze kunnen hem 1 keer in het jaar wakker maken voor een marathon waarin hij zich naar volle tevredenheid helemaal naar de klote loopt. Heeft een hekel aan likkende honden, ook tijdens het hardlopen. Als je hem vraagt hoe het met hem gaat, dan antwoord hij met een zekere stelligheid dat het goed gaat, al zou hij als het anders was toch niet zeggen.

Sprgrl: Onderhoud nauwe banden met haar moederland, Tsjechië. Nu haar favoriete vakantieland, behalve in het jachtseizoen. Is niet te stoppen. Gaat altijd door, hoe ze zich ook voelt. Vliegt over heuvels en crosst door dalen. Pakt alleen rust om haar haar in een staart te doen. Moet zich vaak in bescherming nemen tegen haar enige kryptonite, deze blog.

Trainert: Hij is de hoofdtrainer van de langeafstandslopers en een van de Grote Jongens. Hij verslindt marathons als ontbijt, trails als lunch en ultra-runs als snack. Hij houdt niet van zachte heelmeesters en hanteert vaak de van de “even kijken.. doet niet zeer tacktiek”. Hij is de uitvinder van de rustweek, tegenwoordig ook wel Run & Fun genoemd. Hij is fan van Jane Fonda, een jeugd-adoratie.

Vos: Rustige zeer snelle hardloper. Natuurlijk ook een van de Grote Jongens. Hij kent alle leuke paadjes van de Veluwe. Geeft loopscholing maar bewust niet aan de grote jongens wel na de vrimibo. Herkenbaar aan de mannensjaal oftewel de Bandana. Was hartstikke fanatiek en is nu de enige Grote Jongen die de term “rustig an” echt begrijpt.

Willem: Broer van Ed. Harde kern van de Grote Jongens. Hij heeft zo’n beetje alles gelopen wat je maar kan lopen. In Europa dan.. Vooral West Europa. Geen afstand is hem te lang en geen hoogtemeter is hem te hoog. Wisselt nogal wel eens van werk en behoudt daarbij altijd leuke collega’s.

Zondagsmeisje: Is vaak de enige vrouw op Zondag. Best wel gezellig kletsen over het leven en dergelijke, vaak lekker achterin de groep. Probeert zich al jaren staande te houden tussen de Grote Jongens. Is natuurlijk kansloos. Is op de weg terug vanwege langdurige vervelende blessures. Zal met open armen ontvangen worden. Op zondag natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *