Beetje aanmodderen..

Maart roert zijn staart ofzo. Dat zeggen ze toch? Eigenlijk heb ik geen flauw idee wat dat betekent. Waarom zou Maart uberhaupt als enige van de maanden een staart hebben? Op internet staat de uitleg dat het in Maart stormachtig kan zijn. Normaal zeg ik altijd dat je niet alles moet geloven wat op het internet staat.. Maar in dit geval.. Maart is vooral onvoorspelbaar en zeker niet saai. Tja en dat vind ik dan weer fijn..

En dan het weer!! Veel wind en regen. Bakken vol met regen.. Miezerregen, plensbuien, gieten, soms druppelen maar meestal stroomt het hemelwater flink naar beneden, trekken ze de schuif open, gutst het een behoorlijk, of is de neerslag een tikje overvloedig, is het weer aan het zeiken en af en toe hebben we dan nog een Poolse opgieting.

Vorige week zondag was het weer zo ver. De hele nacht had het in een stuk door geregend. Op buienradar kon je door de buien ons koude kikker landje gewoon niet meer zien. En de rest van de dag bleef het zo. Normale mensen draaien zich nog een keer om. En anderen, regio de Veluwe, gaan naar de eerste zondagsmis en daarna sommigen nog naar de tweede..of een derde.. Goed.. En doooor..  Een groot deel van het restant van de lokale bevolking stond te klaptanden onder een afdakje bij mijn favoriete atletiek vereniging AV34. 

Goed materiaal staat onder een afdakje zou mijn iets te zware buurman zeggen. Nou.. Alle hardlopers weten inmiddels dat goed materiaal gewoon buiten kan staan. Ik stond doodleuk in de zeikregen naast een paar grote jongens naar deze bibberende massa te kijken. Ik wist dat ik toch nat zou worden dus wat kon mij het dan schelen. De knop was in de ochtend al om gegaan. Ik moest en zou hierbij zijn. Natuurlijk is het altijd gezellig en vooral omdat het wel eens een modderig avontuur kon worden. En wat is er nou leuker dan met de grote jongens in de modder spelen.

Iedereen was er, bijna alle grote jongens Chef, Boss, Penn, Chris.. te veel om op te noemen.. En deze keer ook de Pink Ladies, Beth, Inge, Zondagsmeisje en natuurlijk Sprgrl. Ik miste Jip, mijn modder maatje. Hij kon als geen ander van een flink modder festijn genieten. Dat wil zeggen.. Als geen ander.. Dit was ook mijn ding.. Modder, plasjes, modderpoelen, diepe geulen, halve sloten.. Maar goed.. Jip was er niet dus nam ik me maar voor om het dan maar te doen met wie er wel waren. Ik had al zo lang gewacht en dan eindelijk kon het weer. Maart roerde zijn staart.. Nou hij was niet de enige..

Ik merkte al direct dat niet iedereen zo enthousiast was als ik. Men deed een beetje moeilijk over de regen, de modder, de plassen.. Terwijl het natuurlijk ook een mooie kans is om wat aan je techniek te kunnen doen. Kijk een echte trainer, zoals Trainert.. Dat gaat het voor mij gewoon niet worden. Maar ik kan toch wel proberen om mijn medelopers wat te leren in de modderology. (= de leer van modder, bagger, smurrie, drek en aanverwante combinaties van water en aarde)

Ik keek een beetje om me heen om te zien wie hierin nog meer interesse had. Voor de Grote Jongens zijn dit soort grappen veel te veel spielerei. Hardlopen is een serieuze zaak. Ik hoorde er eentje een vriendelijk sneer maken en dacht spuit 11 spuit ook.. Ja, inderdaad modder dus.. Onverschrokken stak ik dus van wal. Eerst maar even wat theorie, later de praktijk. Te beginnen met een korte samenvatting. Er zijn 5 categorien: Lees ook in: http://www.bigsmilerunning.nl/2016/02/hardloopblog-go-with-the-flow/

Plasjes van 1e categorie komen in Nederland het meest voor. Deze zie je vaak op straat. Kleine kinderen spelen er graag en ouders maken daar video’s van. Tenzij ze hun zondagse outfit aan hebben.

Een poel van de 2e categorie is er een waar je zeker tot en met je enkels door heen gaat. Je kunt door de modder niet precies zien hoe diep ze zijn. Pas op voor onderliggende verborgen bandensporen en of boomstronken. Die zijn soms nog hard en gladder dan verwacht.

Door een plas van de derde categorie ga je niet zonder natte knieƫn. Slipgevaar is duidelijk aanwezig. Eigenlijk is het nat worden van je slip geen waarschijnlijkheid maar een zeer grote zekerheid.

De 4e categorie bestaat vooral uit sloten, waadi’s en andere plekken waar je zeker tot aan de middel door het water gaat. Eigenlijk niet te doen zonder een wetsuit of duikerspak. Tenzij je een gecertificeerd modderoloog bent, dan gewoon doen. No risk no fun..

een gecertificeerd modderoloog..

Als het parcours je leidt naar water en of modderpoel van de 5e categorie, dan weet je haast zeker dat je verkeerd bent gegaan. Deze boven categorie nattigheid komt alleen in van die tropentrails voor. Daar moet je dan ook uitkijken voor slangen en andere tropische fauna.

Ik zag een aantal medelopers knikken. Waarschijnlijk gesneden koek of misschien dachten ze gewoon die spoort niet. Dus ging ik maar gewoon door. De echte trailloper of loopster pakt zoveel als mogelijk de diepste plas. Daarbij komt het dat als je elke keer om een plas of poel gaat lopen, je extra kilometers pakt. Dat is dus minder handig vooral bij die wat langere trails. Tja en dan kun je echt wel een beetje vies worden, maar dat hoort er allemaal bij.

Wat je dan absoluut niet moet doen is vallen. Dan is de pret voorbij. En als dan toch iemand valt, dan ga je hem of haar natuurlijk helpen. Je laat zo iemand niet gewoon in zijn eigen modderpoel gaar koken..

Elkaar blijven helpen.. ook al is het moeilijk..

Het werd tijd voor wat praktijk, waarbij ik natuurlijk probeerde een van enthousiaste luisteraars mee te krijgen. Ik was al een beetje aan het rond kijken. Gelukkig zag ik al pratend in de verte een flinke poel aankomen, niet normaal. De veluwse bron was er niets bij. In een moment van zwakte dacht ik aan het warme sauna water.. Ik had opeens opzettend zin om erin te gaan liggen. Stop.. Ik schudde mijn hoofd.. Dat is meer iets voor aankomende vrijdag en nu mijn hoofd erbij houden.  Ik veegde de modder uit mijn gezicht en probeerde mijn meest verleidelijke blik op te zetten. Sprgrl keek me verbaasd aan. Mijn Tjechisch was ook al lang niet meer wat het geweest was, dus daarom maar in het Engels.. “Just dive right in.. and follow my lead..”. Helaas ging ik er in mijn eentje door heen. Beetje teleurgesteld keek ik haar aan. Waarschijnlijk kwam het te snel.. Had ze meer tijd nodig om de sprong te wagen. Ach, Maart zal zijn staart nog wel vaker roeren..

Gorgeous dus..

Dan komen we direct bij het belangrijkste van een fatsoenlijk hardloop modderfeest: Intentie. Kijk.. Als je denkt, ik ga het vandaag droog houden want ik heb mijn nieuwe sokken aan of ik moet nog met de fiets terug.. Hou dan maar op, ga maar lekker in het krachthonk trainen of op de baan. Grote kans dat je dan droog blijft. Nee.. Als je er echt van wilt genieten dan moet je er gewoon voor gaan. Elke plas moet genomen worden, elke geul doorsneden en elke poel doorploegd.. Je moet het gewoon goed doen, niet te veel over nadenken en gewoon je gevoel volgen. Dat schreeuwt gewoon go go go.. Ga er dan ook voor!!. Mocht je toch twijfelen, neem dan gewoon wat tijd en maak later de keuze. Dat is altijd beter dan maar een beetje aan te modderen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *