The Midlife Runners

Hardlopen is de ideale sport voor mannen in de midlife crisis. Ja… je leest het goed.. Hardlopen is de ideale sport voor mannen in de midlife crisis! Even voor de duidelijkheid. Vroeger was dat het moment in een mannenleven waarop de man alles ging overwegen om te kijken of hij toch echt wel had bereikt wat hij ooit wilde bereiken. Vandaar crisis. Al heeft de huidige generatie mannen van rond de 40 er een beetje een andere draai aan gegeven.

Neem nou meneer Dekater, begin 40-er, denkt veel na en is niet bijster tevreden met zijn leven. Als je het over de duivel hebt, daar heb je hem. Hij parkeert zojuist zijn gevoel gewoon naast dat net aangeschafte kekke cabriotje op Lang Parkeren Schiphol Noord om, met een toevallig recent ontmoete strakke blondine van een jaar of 20, van een zwaar verdiende vakantie op een subtropisch eiland te genieten. Wat nou crisis? Midlife piek! Ondanks zijn leeftijd voelt Dekater zich weer jong, snel, onoverwinnelijk.. Hij voelt zich weer 25 ofzo of maximaal 32.

Tja.. Het lastige van gevoel is dat je kunt niet het parkeren. Het komt vanzelf terug. Sterker nog, het gaat gewoon met je mee op vakantie. Dus ligt Dekater op zijn badhanddoekje daar op dat eiland te kijken, door de donkere glazen van zijn Ray-Ban’s, naar dat strakke materiaal wat net zwaaiend uit het water komt. Oei.. even snel die enorme bierbuik intrekken. Ai.. dat kost kracht. Waar zijn die buikspieren gebleven? Zover weggezakt dat we ze voortaan rugspieren gaan noemen? De dag ervoor merkte Dekater ook al dat zijn conditie te wensen over liet tijdens een beetje frisbee-en met de al eerder genoemde blonde schoonheid. Dan had hij met het kopen van die gloednieuwe racefiets toch niet het gewenste effect bereikt. Had hij daarmee dan ook echt moeten gaan rijden? Racen? Dekater zucht nog maar eens..

Vorige week zat hij nog niets vermoedend aan de kantine tafel te praten over sport. Nou ja sport, over die nieuwe racefiets dus. Toen kwam dat vermeden onderwerp vanaf de ander kant van de tafel als een zacht briesje langzaam maar zeker naar hem toe gewaaid. Hardlopen dus.. Dekater schrok zich rot. Collega’s die, redelijk bij hun zinnen en toch vrijwillig met nog 25.000 anderen, over 7 heuvels bewogen. Bewegen.. Slik..

In het vliegtuig terug moest hij, elke keer als hij zijn eigen buik of die van lotgenoten zag, denken aan dat gesprek. Op vakantie had hij al gekeken naar nieuwe Asics of Nikes. Dat voelde toch anders dan zo’n titanium fiets. De carbio had gelukkig het lange parkeren overleefd en ook het ernaast geparkeerde gevoel keek hem nog altijd even alert recht in de ogen aan. Dekater slingerde zijn machtige lichaam in de auto, gaf zijn gevoel de middelvinger en nam zich voor om te gaan hardlopen. In ieder geval nadat hij dit trutje met haar pas geföhnde kapsel voor de laatste keer naar huis had gebracht en eindelijk weer met zijn dak open kon rijden.

Terug in zijn inmiddels vrijgezelle-appartement slaat hij natuurlijk direct zijn laptop open. Blijkt er een geweldig gezellige prestatieloop te zijn in en om het centrum van de stad (eigenlijk een dorp maar achter Stroe lijkt het een stad). Vanessa doet mee en Pricilla en natuurlijk die nieuwe van de directie ook.. Tja.. Dekater voelt hem al aankomen.. Achter dat zachte briesje hangen donkere wolken met daarin.. Inderdaad nattigheid..

Zeg Dekater, wil je mee doen? Het hoeft niet ver.. maar 8 km.. En ach.. het argument dat het al zeker 25 jaar geleden is.. dat wordt met gemak van die zelfde kantinetafel geveegd. Hij kan toch zeker wel gaan trainen. In drie maanden moet dat toch lukken. Hij heeft immers de ideale bouw voor hardlopen. Tja.. Onder druk van de halve HRM afdeling en het ondertussen opgewarmde ego zegt Dekater als een boer met kiespijn “Joah..”. Eerst tegen die dames met een laatste restant zelfvertrouwen.. later dan ook maar tegen zichzelf.. Hij wilde zich immers niet laten kennen.. Of deed hij dat nu juist wel?

Na een paar trainingen vindt Dekater inderdaad dat zijn lichaam een ideale bouw heeft voor hardlopen. Nee.. niet zo ideaal als het lichaam van een Keniaan.. maar best wel ideaal voor een man van ongeveer 40.. Toch? Voor het hardlopen dan. Dat trainen voor de 8 bleek al snel best wel eenvoudig. Hij kijkt nogmaals in de spiegel en ziet een mooie trotse Dekater staan.

Bij de koffiemachine is opeens hardlopen het onderwerp van de dag, week en maand geworden. Daar waar zwangere vrouwen of jonge moeders slechts praten over hun toekomstige of nieuwe kroost, daar komt nu louter nog de laatst gelopen training voorbij. Al snel blijken dat ook de marketingdames al best wel onder de indruk beginnen te raken. Dekater lijkt cool en probeert daarnaast rustig te blijven. Ondertussen negeert hij gewoon alle stemmen die semi-verstandig zich afvragen of het allemaal niet wat overdreven is. Daar gaat die middelste vinger weer..

Leuk? Natuurlijk is het leuk. Kijk maar eens naar dat redelijk afgetrainde buikje, dat recent ontdekte doorzettingsvermogen, dat gevoel als die trappen nu eens zonder gepuf en gesteun worden genomen. En al die aandacht. Is dat leuk of is dat leuk? Zijn volwassen levensgezellin vindt het voor nu allemaal prima. Zolang hij met dat hardlopen bezig is, heeft hij zeker geen tijd voor andere vrouwen zegt ze tevreden tegen haar buurvrouw.

En inderdaad.. die komen weldra vanzelf. Jonge vrouwen, jong van geest, veel levensenergie en zeer enthousiast. En als ze nog niet onder de indruk zijn dan worden ze dat wel als Dekater hardop denkt over het lopen van een heuse Marathon. Wauw.. zo’n marathon is iets wat zij toch ook ooit nog wel eens willen doen.. Als ze groot zijn.. Maar voorlopig zit het er niet in. In de spiegel staat ondertussen al een flinke Dekater . Zou deze leeuw met zijn wel gevormde lichaam dat kunnen? Dan is dat wel een heel knappe leeuw!!

Tja.. tijd voor een grotere spiegel.. en wellicht een bezoekje aan Specsavers. Je ziet ze aankomende zondag bij de Midwinter vast voorbij joggen.. De beginnende midlifers met hun iets te schone schoenen en hun veel te dure nieuw aangeschafte renkleding in hippe kleuren.. Herken je ze? Wees dan mild… Ze hebben niet door wat ze aan het doen zijn. En trouwens.. zij lopen dus wel.

Wellicht valt het allemaal mee en raken ze nog verslaafd aan hardlopen in plaats van aan de aandacht. Wellicht gaan ze ooit nog eens gewoon genieten van het buiten sporten en de gezelligheid. Met een beetje mazzel lopen ze die marathon nog een keer gewoon voor de lol. Omdat het kan en omdat ze het gewoon willen. Misschien blijven ze zelfs wel lopen omdat het gewoon lekker is voor je lijf en voor je geest. Het zou me echt helemaal niets verbazen..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.