de Midwinter…

Over een paar weken is het weer tijd voor het grootste feest van Apeldoorn en omgeving, de Midinter Marathon. Voor de 42e keer krijgen hardloopliefhebbers de kans om de prachtige heuvels en heidevelden van de Veluwe te doorkruizen. Dit is voor de langeafstandlopers DE marathon van Nederland. Ondanks de bijna 100% kans op regen, hagel, sneeuw, windstoten, ijskou of een combinatie van dat alles (een paar jaar geleden was het -10, zeker drie laagjes), is deze tocht der tochten nog nimmer afgelast.

Tot dit jaar.. Onverlaten hebben de Midwinter Marathon omgebouwd tot een populistisch volkstheater waarin veel te zware ongetrainde dwazen hijgend en zwalkend na 8 kilometer de finish bereiken, hele horde scholieren zichzelf weg gerukt hebben van hun smart-phone om eindelijk in beweging te komen en opgefokt kantoorpersoneel voor het eerst in maanden weer eens moe gestreden een echte deadline haalt.

Stel je toch eens voor dat de marathon van Rotterdam opeens geen laatste ronde meer door Kralingen zou doen of dat het marathon van Amsterdam niet in het olympisch stadion zou eindigen? Dat begrijpt toch helemaal niemand. Dat is net zo iets als dat de Vierdaagse zou stoppen in Groesbeek of dat de Elfstedentocht slechts 7 steden zou aandoen. Een frietje met zonder mayo.. Of dat de tour de France nu eens niet in Parijs zou eindigen.

Over Parijs gesproken.. Wat daar gebeurd, is ook te gek voor woorden. Maar ja.. ze zeggen dat je politiek en sport niet met elkaar moet vermengen.. En ik schrijf alleen over hardlopen.. dus. dooorr..

Hoe kun je nou een Midwinter Marathon organiseren zonder een echte marathon? Wellicht nog even ter herinnering. In 490 v Chr liep een Griekse soldaat van Athene naar Sparta (246km) om hulp te vragen in de oorlog tegen de Perzen. Toen de vriendelijke Spartanen (Kijk ook op: http://www.imdb.com/title/tt0416449/) weigerden, liep hij terug naar Athene en in een ruk door naar Marathon (dat laatste stuk is overigens nog eens zo’n kleine 48km). Dat waren nog een tijden, niet te filmen. Na de overwinning liep hij weer terug naar Marathon om volgens de overlevering te sterven aan.. zonnesteek. Tja.

Trouwens daar Parijs hadden ook een aantal individuen een zonnesteek.. of een klap van de Moulin.. dat zou ook nog kunnen.. Maar ja.. politiek en sport.. Wellicht niet helemaal mijn forte en zeker voor deze blog.. Want die gaat vooral over hardlopen.

Sommigen zeggen dat de marathon is afgeblazen vanwege het geld. Anderen zeggen dat het komt vanwege het risico (Lees over de risico’s op “Even hartstikke serieus”: https://bigsmilerunning.wordpress.com/2014/02/28/even-hartstikke-serieus/) op slachtoffers. En ook al zou ik hem zeker niet lopen omdat ik nog met mijn linker-been in een soort kramp zit en last heb van een vreemde pijn in mijn borststreek.. ik zeg je.. Blijf van onze marathon af!!

Of zou de marathon wellicht zijn afgeblazen vanwege die ongein in Boston? Dat is alweer een paar jaar geleden. Wat waren dat voor idioten? Ook niet helemaal normaal.. Wie zei ook alweer dat je politiek en sport niet door elkaar moest halen..

Elk jaar trekken toch zeker 300 liefhebbers ten strijde. Tot vorig jaar was dit de strijd tegen de elementen. Dit jaar wordt het de strijd tegen de bobo’s. Apeldoorn verdient een marathon. Apeldoorn verdient de midwinter MARATHON. Het is niet ok als een kleine groep wordt buiten gesloten. Daar komt ellende van.

Tja.. dat is dan weer de andere kant van het verhaal. Er zijn toch weinig mensen die kijken wat er precies gebeurd in Palestina, Afghanistan en Irak. Het zou me niets verbazen als daar situaties ontstaan die makkelijk tot verzet leiden. Wat bliezen wij brave Nederlanders allemaal op toen wij door onze Duitse buren onder leiding van herr snorremans werden onderdrukt. Ik bedoel maar.. Dat hield ook pas op toen de daadwerkelijke oorzaak werd weggenomen. Wie kijkt hier eigenlijk naar de oorzaak? Waardoor komt deze ongein eigenlijk? Niemand probeert de daadwerkelijke oorzaak te achterhalen.. laat staan weg te nemen. Dan blijft het probleem bestaan.. Maar ja.. politiek en sport.. Ik heb er geen verstand van.. Ik kan het maar beter hebben over hardlopen..

Ondertussen in de hardloopwereld pleegt een club aan de rand van Apeldoorn moedig verzet. AV’34 regelt zijn eigen alternatieve marathon op 15 februari. De Midwinter Trail Marathon gemaakt voor de echte die-hards, ietsje langer dan een normale marathon en zeker nog ietsje meer ploeteren door mul zand en drassig modder. Tja.. dat had men kunnen voorspellen. Als je fanatici hun marathon afneemt, dan regelen ze gewoon hun eigen marathon. Dan lopen ze hun eigen pad, ook al zijn die niet zo gebaand.

Een aantal goede vrienden van me vragen vaak of mijn blog nu echt over hardlopen gaat. Ja.. het gaat echt altijd en alleen maar over hardlopen. Alleen soms, heel soms gaat het over wat anders.

Je suis Bigsmilerunning..

3 gedachten over “de Midwinter…

  1. Als een van de vrijwilligers van de MW voel ik me geroepen om te reageren. Mijn hart bloedt, de onverklaarbare aantrekkingskracht van de Midwinter Marathon wordt geweld aangedaan. Het is zeker niet mijn beslissing geweest om de marathon te schrappen. Zelfs de veranderingen van de Asseltonde en de Mini doen me zeer. juist het onderscheidende van onze loop is nu verdwenen. We zijn nu een van de vele geworden, middelmaat troef. Bedankt voor je stukje, ik hoop dat het vele mensen wakker schudt.

  2. Met de bovenstaande reactie geef ik slechts uiting aan mijn persoonlijke gevoel. Ik begrijp natuurlijk dat de organisatie van de MW voor grote problemen staat. Hun visie op de gewijzigde koers staat uitvoerig beschreven op de website. Het is uiteraard niet mijn bedoeling om tweespalt binnen de organisatie te zaaien. Het blijft een mooi evenement.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.