Koning van Hoog Soeren…

Hardlopen is in. Hardlopen is hip. Sorry, ik bedoel natuurlijk cool of zelfs vet. Maar hardlopen alleen is niet voldoende. We willen ook massaal weten hoe snel we lopen, hoe ver we lopen.. niet alleen vandaag maar ook deze week of deze maand, en soms willen we het allerliefste weten hoeveel kilocalerien we nu weer verbrand hebben. De hardloop-app’s schieten dan ook als paddestoelen uit de grond.

20140412-155150.jpg

Laatst sprak ik een fijne collega die heel fanatiek gebruik maakte van de hardloop-app Strava. Hij vertelde in geuren en kleuren waarom hij daarvoor had gekozen. Aan het einde van zijn betoog vertelde hij dat hij daarnaast en tegelijkertijd ook Runkeeper gebruikte. Daarmee kon je namelijk weer dingen mee doen die je met Strava niet kon.

Het lijkt erop dat steeds meer hardlopers verschillende apps tegelijkertijd gebruiken. Ik besloot dit weekend om dan maar eens een aantal app’s tegelijkertijd te laten draaien. Het was even gedoe maar uiteindelijk had ik toch Runkeeper, Runtastic, Strava, Endomondo en looptijden tegelijkertijd draaien. Owja.. Evy ook maar even aangezet. Dat is wel zo gezellig. Uiteindelijk was ik klaar voor een kort loopje van ongeveer 10km. Evy ging het snelst van start door met een zwoel vlaams accent af te tellen van 5 naar 1. “en Go” zei ze. Wauw.. gedachten lezen. Hoe doen ze dat toch?

De rest van de rit spraken ze telkens door elkaar. Totaal onnavolgbaar. De dames konden het maar niet eens worden. Dan hoorde ik weer de een het aantal kilometers opdreunen, de ander de snelheid en de derde vertelde me dat ik “fier mocht zijn”. Ze kregen nog net geen ruzie.. Uiteindelijk zeiden alleen niets meer tegen me en ook niet tegen elkaar.

Typisch. Ik negeerde dat dan ook maar en liep snel naar huis. Ik was immers benieuwd wat ze hadden geregistreerd.
Strava zag er strak uit. Mooi gedesigned in stijlvol rood en zwart. Helaas is geen modeshow, dit gaat om hardlopen. Ik had 10,4 km gelopen met 49 hoogtemeters. Keuring opgesplitst per kilometer de snelheid en hoogtemeter. Maximaal 55 meter hoog gekomen. Mooie fijne kaartjes van de route en de hoogtemeters.
Runtastic was bijna nog strakker. Daar kun je de route kleuren met de snelheid. Verder heel informatief naast het gemiddeld tempo en de gemiddelde snelheid ook nog de max snelheid en de hoogte winst kwam op 64m. Heel sjiek is dat Runtastic de weersomstandigheden aangeeft. Zou dat echt uptodate zijn?
Volgens Endomondo heb ik wat korter gelopen, waarschijnlijk de bochten ietsje afgesneden.. De hoogte was hier 62 meter en het weer was cloudy. En heel irritant die schreeuwende reclames beneden in beeld. Echt irritant.
Bij Runkeeper heb ik nog minder gelopen. Geeft mooie grafieken en toch vergeleken bij de voorgangers is het een beetje kaal. Geen weersomstandigheden bv. Ik liep hier vroeger op, toen ik me nog jong voelde.
En Evy.. Evy is vooral verbaal heel sterk.

Looptijden geeft aan hoe het weer is. Ik gebruik het nu ook als een soort buienrader. Die weersomstandigheden zouden dan eigenlijk ook direct in de registratie meegenomen kunnen worden. Wellicht een idee voor de volgende versie. Verder hebben ze zo’n beetje alles wat die anderen ook hebben. Kleuren die de snelheid aangeven, keurige grafieken van het hoogteprofiel en de snelheden.

En wat dacht je dan van het hardloopspel? Best wel grappig. Ik heb net een mailtje binnen gekregen dat ik Koning ben geworden van de tegel Hoog Soeren. Kijk, dat zijn titels daar kun je mee aankomen. Koning van Hoog Soeren.. Klinkt goed.. Lekker boven op de apenrots..

Nederland is door Looptijden opgedeeld in zeshoeken en als je door zo’n zeshoek loopt dan krijg je punten. Geen scanpoortjes bij de toegangswegen, geen controlepunten.. nee, gewoon via je GPS. Looptijden ziet alles en jij krijgt punten. Waarschijnlijk in samenwerking met de NSA.

Nee.. onzin natuurlijk. Waarom zouden die dan moeten weten waar ik aan het lopen ben? Of misschien zitten daar ook wel hardloopfreaks die geinteresseerd zijn in een leuke trail of een mooi single track met wat hoogtemeters. Goed.. dan kunnen ze me gewoon bellen. Dan kan op 0634977.. Ach, dat weten die jongens vast al. De volgende keer als ik weer een heuvel neem dan zal ik even zwaaien mijn meeluisterende vrienden in de satelliet.

Zoals een Koning betaamd.. Dat zwaaien dan. Ik weet trouwens niet of de Koning nog zo aan het hardlopen is. Na de Marathon van New York en dat stukje in bijna elke krant van Nederland (lees en huiver..: http://www.gezondheidsnet.nl/lopen-voor-je-gezondheid/te-veel-hardlopen-niet-gezond). Ik hoor Maxima al zeggen met zo’n scherpe toon. “Zie je wel? Dat lange afstandslopen is gewoon niet goed voor je lijf!! Stop er maar mee!!”

En ach? Je moet niet alles geloven wat ze schrijven. Losse veter haalt een Australisch onderzoek aan (http://losseveter.nl/2013/12/03/leven-ultralopers-16-jaar-langer/). Tja.. dat zou dan betekenen dat je inderdaad geen marathon zou moeten lopen maar gewoon een stukje verder. Scheelt toch zeker 16 jaar.

Voor mij is het AD echt wel de meest toonaangevende krant op het gebied van hardlopen. Echt wel!! Zo publiseerde deze prachtige krant in 2009 nog dat hardlopen slecht is voor de mooie borsten. (lees ook: http://www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/2007723/2009/04/15/Hardlopen-is-slecht-voor-mooie-borsten.dhtml). Daarna legde het AD in 2010 ons ook nog uit dat hardlopen niet slecht is voor de knieen. (lees lekker het AD: http://www.ad.nl/ad/nl/1802/Atletiek/article/detail/1974981/2010/02/02/Lopen-is-niet-slecht-voor-de-knieen.dhtml).
Maar zo vertelt het AD in 2012 dat je juist moet oppassen voor je knieen vlak voor je menstruatie. (yep.. weer in het AD: http://www.ad.nl/ad/nl/1003/You/article/detail/3333033/2012/10/17/Vlak-voor-menstruatie-joggen-slecht-voor-je-knieen.dhtml)

Ach.. wat ben ik blij dat ik een man ben!! Dan maar boven op de apenrots. Heerlijk in het zonnetje. He? Wacht even. Ik krijg weer een mailtje van looptijden. “U bent van uw troon af gestoten in Hoog Soeren”. Wat krijgen we nou? “van Eikelenstein heeft 5 km gelopen in Hoog Soeren”.
Goed.. Dan ga ik snel afronden.. Schoenen aan en hop naar Hoog Soeren. Even wat kilometers maken. Dat zal hem leren die van Eikelenstein.

2 gedachten over “Koning van Hoog Soeren…

  1. Ik gebruikte tot voor kort altijd runtastic, maar de laatste versie besloot in mijn plaats naar welke liedjes ik ging luisteren dus ben ik overgestapt op een garmin forerunner. Achteraf kan ik dan uploaden naar garmin connect, strava, en overal waar ik maar wil. Tijdens het lopen luister ik weer naar wat ik zelf kies 🙂

    • Haha.. Dat snap.. Ik luister altijd naar mezelf.. Vogeltjes.. Het ruisen van de bomen.. Dus meestal gaat het geluid gewoon uit.. Van de iPhone dan.. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.