Je komt in ademnood..

Het hooikoortsseizoen is weer begonnen. Ik merkte het een tijdje geleden al. Midden in de nacht gewoon geen adem. Nou ja, laten we er geen drama van maken.. weinig adem. Nu begin ik al een jaartje ouder te worden. Dus dan is het haast vanzelfsprekend dat je wat vaker naar adem moet happen.

20140423-110558.jpg

Een dag later had ik ook te weinig lucht op de dinsdagavondtraining. Een pijnlijke knie, last van je mild of zware buik kun je eruit lopen. Even tanden op elkaar.. denken aan iets lekkers.. een ijsje ofzo en na een paar minuten heb je er geen last meer van. Dat gaat dus niet bij weinig lucht.

Ook als je rustig in bed ligt, dan wordt het vaak alleen maar erger. Ik weet nog goed dat ik als kleine jongen bij het kiepraampje naar frisse lucht stond te happen. Later hadden ze daar een paardemiddel voor gevonden. Nee, ik bedoel geen groter raam of een deur op een kier. Ventolin.. rotzooi natuurlijk maar het hielp me altijd door de nacht.

Goed.. rotzooi.. en dus zat het me niet lekker. Waarom kun je eigenlijk te weinig lucht er niet uitlopen zoals je dat ook kan bij die andere ongemakken. Misschien is het wel omdat je iets te kort komt. Lucht dus.. In de andere gevallen heb je eigenlijk iets aan je lichaam waar je niet op zit te wachten. Klinkt best wel logisch toch?

Ze hebben me wel eens proberen wijs te maken dat benauwdheid ook tussen de oren zit. Of ietsje genuanceerder gezegd.. Benauwdheid heeft te maken met een mentale toestand. In dat geval zou het wellicht toch moeten kunnen. Het eruit lopen dan..

Aan de andere kant.. zo’n site als bv Pollennieuws.nl liegt er niet om. Lijkt een beetje op buienradar. Bij weinig wind en veel pollen gaat in heel Nederland het Pollenalarm af. Dan zie je op een strand en de eilanden een lekker maar smal strookje Pollenvrij Nederland. In de rest van Nederland stikt het van de Pollen. Nu is blijkbaar het vooral het gras wat weelig tiert en zorgt voor een verdomd hoge Pollenwaarde.

Goed.. weinig lucht dus door pollen. Ik heb even zitten zoeken in mijn hardloopjes van vorig jaar rond deze tijd. En inderdaad, ook daar noem ik even mijn luchtwegen. Misschien dan toch geen mentale reden. Dan zal er door heen lopen minder makkelijk worden.

Tja en daar ga je dan. Je moet wel geloven dat het kan, anders dan gaat het zeker niet lukken. Dus ben ik aan het experimenteren. Het is nog best lastig. Bij de grote jongens probeer ik dit soort grappen niet. Die lopen me dan er compleet af. Dus daarom loop ik lekker te experimenteren bij de langzamere groep. Is nog gezellig ook.

Mijn eerste experiment is het heel diep inademen en heel diep uitademen. Klinkt raar maar dat doet wel wat met me. In eerste instantie vooral hard hoesten.. maar het geeft wel ruimte. Vooral omdat de medelopers me van een afstandje met een zekere verbazing bekeken. “Wat ben jij aan het doen?”. Ik heb dan toch te weinig adem en zin om dat helemaal uit te leggen. Dus dan klop ik even op mijn borst en kijk dramatisch. Dat geeft meestal voldoende verklaring.

De eerste resultaten zijn voorlopig positief. Dat wil zeggen. Ik weet dat als ik heel druk bezig ben met mijn ademhaling en het bijbehorende uitleggen hiervan.. dan gaat het vaak wel wat beter met me. Dan heb ik toch minder last ervan. Een beetje yoga tijdens het hardlopen eigenlijk.. Apart.. dat is het woord.

Mijn tweede experiment is om bijna continue te praten, lekker achterin de groep. Dat kan met gemak. Je wordt toch geacht om op 70-80% van je normale kunnen te lopen tijdens zo’n training. Dat gaat dus met praten meestal wel goed. Gisteren beviel dat uitstekend. In die groep zijn er altijd wel medelopers die daar open voor staan. Af en toe kijk ik bij een tempo deel dan even hoeveel snelheid ik nog wel kan maken. Na het interval haal ik de achterblijvers op en blijf bij het volgende interval er even hangen.

Ik zal je vertellen… het werkt. Ik heb geen flauw idee hoe het kan. Wellicht dat de afleiding in combinatie met het automatisch regelen van de ademhaling zijn werk doet. Misschien is het de ontspanning, dat zou ook nog kunnen. Het is een mirakel.

Misschien zijn er nog wel meer experimenten uit te proberen. Ik hou me aanbevolen. Voorlopig ben ik weer even gered. Vanmiddag heeft het geregend en het gaat straks nog veel meer regenen. Dat is pas echt een paardemiddel. En ook nog goed voor de bomen en bloemen.. ai..

6 gedachten over “Je komt in ademnood..

  1. Denken aan iets lekkers? Helpt dat echt?
    Lijkt me trouwens heel lastig als je last van pollen hebt. Fijn dat je iets gevonden hebt wat het beter maakt.
    Er is een boek; Sportrusten, waarin oefeningen staan voor een betere ademhaling in combinatie met hardlopen. Misschien helpt dat ook wel.

  2. Heel bizar. Nooit van gehoord. Ik had vroeger ontzettend last van hooikoorts, maar heb inmiddels goede pillen en/of ben er overheen gegroeid. Ben jij dan niet snipverkouden? Of is het alleen de keel die dicht zit?

    • Nee.. niet snipverkouden. Het is echt benauwdheid. Alsof de keel dichtgeknepen wordt… Weet niet honderd procent zeker dat het hooikoorts is. Wel dat het vaak in die periode gebeurd. Als je nog ideeën hebt..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.