Wat je beter kunt laten.. tijdens het hardlopen..

Een paar avonden geleden was het weer zover. De gezellige dinsdagavond training op de baan bij de lokale atletiek vereniging. Het lijkt van een afstand een behoorlijk gedisciplineerde training. In een sneltreinvaart wikkelen ze de zoveelste training af op weg naar de zoveelste marathon.. Stelletje fanatiekelingen.. toch wel het Keurcorps van de atletiek vereniging.

Zelfs voor deze redelijk opgevoede lieden is het toch telkens maar weer niet heel eenvoudig om zich een beetje beschaafd te gedragen gedurende de gehele training. Ja, als de tongen op de enkels hangen dan zijn ze stil. Dit geldt trouwens ook voor het merendeel van de lopers in een gemiddelde training of prestatieloop. Ik bedoel nu niet op dat van die tongen en enkels maar op dat zoals gezegd beschaafde gedrag. Daarom nog maar eens een korte opsomming van wat basis richtlijnen en ongeschreven regels van het hardlopen.

1. Langzame lopers lopen altijd rechts. Net zoals op de gemiddelde snelweg beweegt het meest langzame verkeer zich altijd aan de meest rechtse kant. Het maakt dan niet uit of je loopt in een wedstrijd of tijdens de training op de baan. Bij de laatste lopen de snellere lopers altijd aan de binnenkant van de baan. Probleem met deze regel is dat er maar weinig hardlopers zijn die de realiteitszin hebben om zich tot de langzamere categorie te scharen. Goed.. als je achter je iemand snel hoort naderen.. En je dan op korte afstand eerst een beetje kuchen, nog wat meer kuchen, een wat harder gvd en uiteindelijk nog wat meer kracht termen hoort.. dan kun je gerust zijn en ook al wil je er niet aan. Je behoort toch echt bij het langzamere verkeer. Goed.. knipperlicht uit en snel uitwijken naar rechts.

2. Trek een beetje fatsoenlijke kleding aan. Tijdens de laatste zevenheuvelenloop liep een kerel (dat weet ik vrijwel zeker..) met zo’n skin suit inclusief een bijkleurend schaamlapje. Het moest een indiaan voorstellen. Geen gezicht.. letterlijk en figuurlijk. Doe dat gewoon niet! Denk ajb een beetje aan het publiek. Zelfs het hondstrouwe en zeer enthousiaste Nijmeegse publiek zit hier niet op de wachten. Ook beren, hazen en andere dierenpakken.. Niet doen!! De binnenkant van pak wordt een sauna zonder de standaard massages, bodypeelingen of facial treatments. Een uitzondering, wat pakken betreft, wil ik maken voor de aloha jongens, die weer of geen weer, gewoon met ontbloot bovenlijf in een hawairokje rondlopen. Alleen aan te raden voor de mannelijke medelopers. En toch.. als ik er even over nadenk.. wellicht een idee voor de komende Mariekeloop. Je weet het nooit helemaal zeker, wellicht dat er toch eentje tussen zit.. helemaal in stijl met kokosnoten.

3. Schep nooit op over je prestaties. Ik zie ze wel eens lopen die gasten met zo’n mooi t-shirt van de New York Marathon. Het is natuurlijk ook een beetje jaloersie maar soms dan twijfel ik er aan of ze het eind van de straat wel gaan halen.. laat staan dat ze gelopen hebben over de Madison-Avenue Bridge. Het dragen van een onverdiend t-shirt is trouwens sowieso een gevoelig onderwerp (zie ook http://bigsmilerunning.wordpress.com/2013/07/18/lord-of-the-shirts-a-4trails-tail/). Ik heb een prachtig oranje t-shirt in de kast liggen van de Marathon van Amsterdam. Ik moet hem nog steeds een keertje dragen.
Hou er rekening mee dat vooral bij de beginnende loper of ervaren bankzitter het vertellen over de laatste marathon nogal indruk kan maken. Vergeet dan niet dat ook jij gewoon begonnen bent met dat eerste rondje in het bos op vakantie, in het park in je studentenstad of een blokje om over de dijk bij je ouders. Vertel eens een keer over die keer dat je gewoon niet meer kon en moest afhaken. Tja.. bescheidenheid.. Het ellendige van bescheidenheid is dat je er niet kunt over opscheppen. Alhoewel.. sommige mensen krijgen alles voor elkaar..

4. Ga normaal om met je mede pad- of weg-gebruikers. Heb jij dat ook wel eens..? Dat je relaxt aan het lopen bent op zo’n lekker modderig pad ergens in de bossen en dat je dan bijna overreden wordt door een stelletje van die onbehouden 50-ers.. die in het weekend met hun bierbuik op hun veel te dure fiets klimmen om dan zogenaamd te mountainbiken? Nee, schreeuw ze dan niet na.. Nee, geef ze niet de vinger.. Wees maar blij dat ze er zijn. Ze herinneren je eraan dat jij wel lekker kan lopen en geen ijzer of koolstofvezel nodig hebt om je lichaam te verplaatsen. En owja.. voordat ik het vergeet. Petje af voor die Nordic oudjes met hun prikstokken. Ze lopen met een flinke vaart door de bossen en nemen onderweg al prikkend behoorlijk wat plastic en papier mee.

5. Bepaal zorgvuldig je loop-positie in winderige situaties. In van die wedstrijden waarin de PR’s voor het oprappen liggen had ik nogal wel eens de neiging om lekker uit de wind achter zo’n grote kerel te gaan lopen. Heerlijk kon je dan in het slipstream van zo’n geweldenaar naar de finish. Om dan zo’n 500 meter voor de finish hem lachend in te halen. Ok.. ik bedankte hem wel altijd maar ja.. het is toch wellicht een tikkeltje schaamteloos. Dus tegenwoordig wissel ik meer af. Ik probeer wat meer mensen uit de wind te houden. Als ik het kan tenminste. Bij de lokale AV lopen vaak dezelfde mensen op kop. Toch zou ik hun geval willen dat ze wat meer achter me gingen lopen.. Zeker als ze de avond ervoor te lekker gegeten hebben.

Ach.. regeltjes.. richtlijnen.. wat heb je eraan? Wellicht is het beter om iedereen gewoon te laten. Laat ze gewoon lekker rechts lopen.. die hazen, beren en groene indianen.. En dat oranje t-shirt.. ik loop er binnenkort gewoon weer in.. gezellig rechts en links ingehaald door 50-ers met hun zonne brillen ook al heeft de zon al in geen weken geschenen.. Laat ze maar lekker gaan.. Dat geldt ook voor die geweldenaren die me lekker uit de wind lopen.. ik moet toch een manier verzinnen om op mijn oude dag nog PR’s te lopen.. Maar die gasten die te lekker hebben gegeten.. tja.. jongens.. kan het ietsje minder..

Een gedachte over “Wat je beter kunt laten.. tijdens het hardlopen..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *