Even hartstikke serieus..

Een paar dagen geleden hoorde ik voor de training dat een zeer gewaardeerde medeloper tijdens de zaterdagochtend training een hartaanval had gehad. Ik schrok behoorlijk en dan was ik er zelf nog eens niet bij. Hij zakte in elkaar tijdens de warmingup. Gelukkig kon de trainer hem reanimeren en kwam de eerste hulp met defibrillator op tijd. Hij werd direct naar het ziekenhuis gebracht.

De lopers van die training waren behoorlijk geschrokken. Tijdens de training hoorde ik dan ook een aantal keren dat er gesproken werd over de gebeurtenis. Tja.. Ze zeggen wel eens dat hardlopers doodlopers zijn. Ik betwijfel dat maar was toch nieuwsgierig wat het internet ervan vond.

Op http://www.prorun.nl/gezondheid/marathon/zijn-hardlopers-doodlopers kun je lezen over de keren dat lopers overlijden tijdens een marathon. Dat hoor je namelijk het vaakst. Ze refereren aan een artikel in de New York Times wat beschrijft dat ondanks dat in 10 jaar tijd twee keer zoveel mensen aan marathons deelnemen, de sterfgevallen gelijk blijven. De NYT schrijft verder dat de meeste lopers dan sterven met de finish inzicht.. in het laatste deel van de race.. Opmerkelijk.

Mens en Gezondheid claimt in een artikel (http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/35400-plotselinge-dood-tijdens-sport.html) dat de meeste slachtoffers tijdens halve en hele Marathons mannen zijn. “De onderzoekers denken dat het komt omdat de laatste jaren meer mannen met een nog onontdekte hartziekte zich tot het lange afstandslopen voelen aangetrokken.” Humm.. dus als je last hebt van een onontdekte hartziekte dan voel je je aangetrokken tot het lopen van langere afstanden.. Interessant..

Trouwens veel artikelen op het internet schrijven over hartaanval tijdens het hardlopen. Zo meldt het Gezondheidsnet op http://www.gezondheidsnet.nl/loop-uzelf-fit/klein-risico-op-hartstilstand-bij-marathon dat volgens het The New England Journal of Medicine de kans op hardaanvallen tijdens een hele of halve marathon vrij klein is. Van de 11 miljoen lopers op de hele en halve in de afgelopen 10 jaar kregen er 59 een hartstilstand. De meeste op de hele.. en meestal waren het inderdaad.. mannen..

Vanavond tijdens de training tussen de intervallen door werd me door een meelopende medisch specialist de technische details van het ernstige voorval nog eens haarfijn uitgelegd. Daardoor herkende ik veel termen in dit artikel http://www.kennislink.nl/publicaties/een-hart-voor-de-marathon. Daarnaast staat er dat de deelname aan active duursport het hart doet groeien. Dit komt omdat het hart meer bloed moet rondpompen zodat voldoende voedingsstoffen en zuurstof naar de spieren getransporteerd worden. Duursporters hebben dan ook een groot hart.. mooi..

De schrijver van dit artikel geeft verder aan dat “Wie aan sport doet, moet goed naar zijn lijf luisteren. Dat gebeurt echter niet voldoende.” Dat verklaart misschien ook dat de meeste slachtoffers mannen zijn met de gemiddelde leeftijd van 42. Waarschijnlijk waren deze mannen echt lekker bezig in de mid-life-piek van hun leven..

Dit is trouwens absoluut niet het geval met onze sympathieke medeloper. Hij werd vanochtend fris en vrolijk aangetroffen in het lokale streekziekenhuis. Zijn kransslagader was dichtgeslipt. De artsen zijn waarschijnlijk van plan om hem te dotteren. Dat schijnt niet geheel zonder risico te zijn. Maar het goede nieuws was dat hij volgends de MRI een sterk hart heeft. Het zou me niets verbazen om hem binnenkort weer up-and-running te zien bij een van onze trainingen. Als hij dat tenminste mag van zijn directe familie. Ik wens hem veel kracht.. en beterschap.

6 gedachten over “Even hartstikke serieus..

  1. Dat is zeker schrikken. Gelukkig gaat het met hem de goede kant op.
    Bedankt voor de linkjes. Ik had het hier gisteren toevallig met m’n moeder over. Die vindt het maar niks dat ik een marathon ga lopen. Als je de cijfers zo bekijkt lijkt het risico dat er in het verkeer iets met je gebeurt groter dan wanneer je een marathon rent. Maar toch…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.