Nieuwe rondes.. nieuwe kansen..

Dit zijn de dagen van de telkens maar weer nog meer beste wensen en gelukkige nieuwe jaren. Iedereen hoopt en wenst een beter jaar dan het afgelopen jaar. Ok, hoe was het afgelopen hardloopjaar dan? Uiteindelijk ben ik eigenlijk erg tevreden. Ik heb min of meer bijna al mijn uitdagingen gehaald. Not.. Veel belangrijker dan dat. Ik heb belangrijke dingen gezien en ervaren!

Wat wilde ik dan allemaal doen in 2013? Ik wilde verder, sneller en vaker. Hoe naief!! Wel alle drie gehaald. Ik was verder weg dan ooit van het genieten van het hardlopen. Ik was sneller moe en was er veel vaker een beetje klaar mee. Ik had na mijn derde marathon in drie maanden en later nog eens na de marathon van Eindhoven eigenlijk helemaal geen zin meer. Mentaal was het op. Fysiek ging het nog wel.

Alhoewel.. die complete meltdown na de marathon van Eindhoven ging niet in de koude kleren zitten. En ik dacht nog wel een week later ook die van Amsterdam te lopen. Nee, niet van de Bijenkorf naar het Centraal Station. Ja, inderdaad de marathon van Amsterdam.. Mijn lichaam zei “Nee” en “Nein” en “No” en nog meer van dat in allerlei talen. Toch dacht ik dat het wel kon. Wellicht had ik in een normaal geval die laatste behoorlijk stinkende signalen van mijn lichaam toch wel moeten herkennen. Maar ja, waarschijnlijk dacht ik dat ik 25 was. Tja.. Ik ben toch echt 35.. Sorry.. ik moet er nog aan wennen.. wat zei ik? 45!! Yep.. 45!!

Tja en ik wilde ook nog op gewicht blijven. Niet te ver afraken van mijn streefgewicht wat zeker boven de 75 kilo ligt. Tja.. dat viel even behoorlijk tegen. Kwam nota bene onder de 70 kilo. Dat is niet normaal meer. Slecht voor jezelf zorgen heet dat. Alweer zo’n dingetje..zo’n klein akelig dingetje..

Natuurlijk liep ik nog wel een paar PR’s. De PR’s van de 10, 15 en de halve marathon gingen echt aan flarden. Natuurlijk was ik blij. Al duurde het vaak maar even. Schreef een leuk blogje. Keek naar de grappige en enthousiaste reacties. Genoot van de ego-ballon die steeds verder opgeblazen werd. Pang..

Dan natuurlijk die marathons. Overal waren opeens marathons. De een was nog mooier dan de ander. Bij de een was het publiek enthousiaster, de volgende had een parcours langs alle toeristische bezienswaardigheden en nog een ander had vlakbij de finish een leuk uitgaanscentrum. Altijd was er wel een goede reden om er nog 1 te lopen. 4 Marathons deed ik op.. tja.. het leek wel op routine.. weet ik veel. Mijn lichaam wist het wel. Ik deed ze op reserves.

Wat heb ik ervaren? Nou.. tja.. als je lichaam “ho ho ho” roept dan is het geen kerstmis.. nee.. dan betekent dat stoppen. Direct!! Luisteren naar je lichaam heet dat. Het is niet iets heel nieuws, een nieuwe trend ofzo. Dat bestaat al een eeuwen. Af en toe word ik er aan herinnnert wat belangrijk is. Soms op heel subtiele manieren, soms gewoon keihard als ik niet luister.

Goed.. 2014 dus. Wat zijn dan de uitdagingen voor dit jaar? Vooral heel en lekker blijven lopen.. het hele jaar door.. Eerst maar weer eens een beetje regelmatig lopen. Wat vaker met de grote jongens. Rustig opbouwen van 10 naar 15 naar de halve. Eerst maar eens kijken wat het doet met mijn lichaam en mijn gewicht. Als het goed gaat, dan wellicht zit er nog wel een marathon in. Dat zou mooi zijn.

2013 was een mooi hardloopjaar. Mooie routes gelopen met leuke mensen, soms met hele leuke mensen. Veel nieuwe ervaringen, veel inzichten gehad. De grootste uitdaging van 2014 is om te kijken of ik echt wat geleerd heb. Om de ervaringen en inzichten om te zetten in iets nieuws. Spannend, het kan nog alle kanten op. Vooral vooruit want achteruit loopt toch lastiger.

En owja.. een gelukkig HEEL 2014!!

4 gedachten over “Nieuwe rondes.. nieuwe kansen..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.