De Naked Run… voor Pussy Riot

Het afgelopen weekend was ik dan eens een keer toevallig niet aan het hardlopen. Ik zat in het zonnetje me uitstekend te vermaken op een van de meest bijzondere muziek en cultuur festivals van Nederland, de Zwarte Cross, in de Achterhoek. In een prima sfeer was ik daar een bordje typisch festival-vega-bami aan het eten op zo’n lange picknicktafel, biertje erbij en een beetje kletsen met goeie vrienden. Ondertussen las ik in het programmaboekje dat we net de Naked Run hadden gemist.. Best wel balen. Had ik toch nog kunnen hardlopen..

We maakte er een paar grappen over. Ik werd ondertussen op mijn arm getikt door een nogal stevige edoch vriendelijke vent met een paar flinke armen vol met plakplaatjes en een licht verbleekte tattoo van AC/DC op de rug. “ja.. Die heb ik gelopen.. met mien helm op” zegt hij met zo’n zware shag stem. Ik zie in zijn ogen en aan zijn glimlach dat hij het meent. We kletsen nog wat maar ik draai me weer snel terug naar mijn favoriete neef in een onnozele poging het “gevormde” beeld van hem op die crossbaan te niet te doen.

Tja.. even voor de duidelijkheid.. vrijheid van meningsuiting en hardlopen daar ging het om. Als je die combineert dan heb je mijn aandacht. En niet alleen die van mij. Op vrijwel alle nieuwszenders werd er een uitzending na 21:00u aan besteed. Kijk dat is nou slim bekeken van die achterhoekse jongens. Gewoon met zijn 450-en naakt trailen door de modder voor een goed doel. Binnen 1,5 week voldoende inschrijvingen, typisch voor een trail in Nederland. Maar in deze trail geen snelle tijden, geen flitsende ren-outfits, geen speciale Salomons, geen bijzondere parcoursen en zelfs geen gegooi met kleuren poeder.. nee.. Natural Running in optima forma..

Ik las verder: “Applaus voor de helden die al rennend een frisse Achterhoekse wind door hun edele delen laten wapperen zonder rozenblaadjes, lendendoeken of vijgenbladen”.. hahaha.. Een oprecht staande ovatie waard!!

Natuurlijk allemaal en alleen voor Pussy Riot, drie vrolijke Russische meiden die in een kerk een anti Poetin (of zoals ze in de achterhoek zeggen: “Put-in”) lied zongen. Die meiden konden daarvoor direct een jaar zo’n Siberisch kamp in. Ze zijn in de Achterhoek en zeker op de Zwarte Cross wel wat maf gedrag gewend maar dat vind toch niemand echt Normaal…

Vrijheid van meningsuiting is een serieuze zaak. Deze blog zou met grote waarschijnlijkheid vanwege dit onderwerp al voldoende reden zijn om me op te pakken. Volgens mij hoor ik trouwens de deurbel.. Nee.. stel je toch eens voor dat iemand me gaat vertellen wat ik wel en niet zou kunnen schrijven. Daarom mijn petje af voor de organisatie van de Zwarte Cross en Amnesty International voor deze geweldig ludieke hardloopactie. Om het vrijkomen van die Russiche meiden nog meer te ondersteunen schrijf ik deze blog dan ook naakt.. zonder helm..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *