Rustig an.. Rustig an..

Het leven van een beginnend marathon loper gaat niet over rozen. Zeker niet als hij van het experimentele type is. Ze hadden me altijd wijs gemaakt dat je maar 1 marathon per half jaar kon lopen. Ownee.. op mijn hart gedrukt dat het verstandig was om maar 1 marathon per half jaar te lopen. Men zei namelijk ook dat zo’n marathon niet in de koude kleren gaat zitten. Dat het een aanslag is op je lichaam. Men struikelde over elkaar heen om me voor gek te verklaren of in ieder geval te vragen wanneer ik weer normaal ging doen.

Het was een mooi experiment; Eindhoven, Apeldoorn, Barcelona en uiteindelijk Rotterdam. 4 in een half jaar. Je zag de tijden oplopen; 3:49, 3:53, 3:61.. 3:70. Waarbij ik eigenlijk alleen in Barcelona slecht heb gelopen, voor mijn gevoel dan. In Rotterdam liep ik eigenlijk alleen nog maar op het enthousiasme van het publiek, op techniek en blik op oneindig. Ik had gewoonweg niet meer echt de puffff. Ik realiseerde me in het Kralingse bos dan ook dat het hierna wel eventjes genoeg is.

Daar hunkerde ik sterk om gewoon weer opnieuw te beginnen, van voren af aan. Alsof ik nog nooit een marathon had gelopen, sterker nog alsof ik nog nooit gelopen had. Precies zoals toen met hetzelfde enthousiasme, naïviteit en speelsheid in iets nieuws storten, met twee benen tegelijkertijd erin springen. En er gewoon helemaal verliefd op raken, zo erg dat je eigenlijk niet meer zonder kan. Misschien ga ik te ver maar dat gevoel heb ik gemist. Het draaide teveel om tijden en afstanden. Elke keer weer het resultaat. En ook al realiseerde ik me dat, ik kon het niet los laten.

Ik moet opeens denken aan de keren dat ik moest los laten in de loopgroep bij de atletiek vereniging. Toen ik gedurende de wintermaanden met de langeafstandgroep, bij de grote jongens, lekker fanatiek mocht meelopen ging dat nog erg goed. De laatste tijd toch echt stukken minder. Ik heb op dit moment gewoon de kracht niet meer. Het is dan minder leuk om aan een draadje 50 meter achter die kanjers te lopen. Natuurlijk ze halen me na elke interval versnelling op en komen ze af en toe een praatje maken om te kijken of het nog gaat. Super gasten zijn het. Je hoort niemand klagen. Ze vinden het prima. Ze doen gewoon hun eigen ding en dat is knallen. Ook al is het een rustig duurloopje, zelfs extensief. Ze knallen erop los..

Ach.. die gasten verslinden (ultra-)marathons en lange trails alsof het zoete broodjes zijn. En ik.. ik wilde weten of ik het ook kon. Wellicht wilde ik er graag bij horen, iets bewijzen. Goed.. dat is gebeurd en gedaan. Hoe nu verder? De atletiek vereniging heeft een fantastische sfeer. Ik mag er graag zijn. Gelukkig is er ook nog een ietsje langzamere groep. Ik sprak gisteren een aardige medeloopster uit die groep. Ze vertelde me dat het in deze groep meer in balans is. Meer rust en ook knallen.. Even gezellig en soms ook een klein beetje fanatiek. Ze vertelde dat rust toch ook belangrijk is. Niet alleen maar kilometers en top snelheden draaien. Dat ze daar een behoorlijk goede PR mee heeft gelopen in de marathon van Antwerpen. Oeps.. toch weer het resultaat.

Eigenlijk maakte ze me duidelijk dat als je met veel ontspanning kunt lopen en kunt doseren met het trainen dat dan het resultaat vanzelf wel komt. Waar heb ik dat eerder gehoord? Iets met dat de reis belangrijker is dan de bestemming. Misschien kom je helemaal nooit aan. Misschien is het alleen maar de reis. Hummmmm.. Ik dwaal af geloof ik. Morgen maar weer een stukje rennen, gewoon omdat het kan en omdat het leuk is.. omdat ik eigenlijk niet zonder kan. Geen doel.. alleen maar rennen.. Over een paar weken loop ik de “koning van Spanje”. Een gezellige en heftige trail in het zuiden des lands. Lijkt me kei-leuk maar ik hou de woorden van mijn trainer in gedachten.. “rustig an.. rustig an”

Een gedachte over “Rustig an.. Rustig an..

  1. alles mag er zijn. welke tijd of prestatie ook. fijn onderweg zijn daar gaat het om. maar dat schreef je al. dat is pas chi.
    veel plezier in het zuiden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *