Oh.. oh.. Egmond.. mooie stad.. achter de duinen..

Dagje naar zee is altijd leuk. Vroeg op staan en natuurlijk neem ik dan de strandspullen mee. Geen schepjes en emmertjes deze keer.. wel mijn Saucony’s, een lange renbroek, ondershirt en een shirt met lange mouwen want het kon nogal wel koud worden stond op de website van de halve marathon van Egmond. Weinig wind.. dus het windscherm kon sowieso thuis blijven.

Wel moest ik de ruiten krabben en de teller in de auto gaf -4 aan.. brrr.. maar goed.. Dat krijg je met het landklimaat.. Aan de kust is het natuurlijk een stukje warmer, dus het zal allemaal wel los lopen. De snowsteps kunnen in ieder geval wel thuis blijven maar handschoenen zijn geen overbodige luxe. Eigenlijk moet je toch wel een beetje raar zijn om in de vrieskou naar de andere kant van het land te rijden om daar een stukje te rennen. Het is wel de perfecte voorbereiding op de Midwinter Marathon.

De organisatie is fantastisch. Ze rijden met pendelbussen van parkeerplaatsen naar de sportzaal. Daar is het gezellig, druk en dus ook lekker warm. En als Guus Meeuwis niet door de luidsprekers schalt, dan speelt het lokale dweilorkest. Genoeg plek toch nog om je om te kleden. Ik dacht dat ik vroeg was maar iedereen zit er al helemaal klaar bij. Nog even mijn tas wegbrengen en dan nog even naar de wc. Je kunt nooit weten met zo’n afstand. De rijen voor de mobile toiletten zeggen me dat er nog meer lopers zo over denken. Ik schrik een keer als mijn voorganger me vertelt dat het wcpapier op is. En nog een keer als ik de wc binnen loop. Ik zal jullie de details besparen..

Wat een dag.. wat een weer.. De zon staat al best wel hoog aan de hemel, geen wolkje te zien en weinig wind te voelen. Ideaal en heerlijk hardloopweer. Ik sta te trappelen om te beginnen. Eerst een stukje door het dorp, warm lopen en daarna het strand op. Lijkt me geweldig. Met spijt denk ik aan die jaren dat ik in Den Haag woonde en nog nooit op het strand gerend.

Het dorp Egmond is gezellig. Meer dweilorkesten dan ik gewend ben boven de rivieren. Wellicht zijn ze ingevlogen. Verder hebben sommige bewoners hun muziek buiten gezet, partytent erbij, de buurtjes ook gevraagd, wat alcoholische versnaperingen, een beetje zingen/juichen en dan kom je dag wel door. Ik moet er wel om lachen.

Goed, ik verlang naar het strand. Ik wil weten hoe het is om door mul zand te rennen. Het eerste stuk vanaf de boulevard ziet er behoorlijk mul uit. Ik heb wel eens vaker door zand gelopen maar dit is echt mul zand. Duizenden hardlopers hebben het nog muller gemaakt. Dit is wellicht het mulste zand wat ik ooit heb mee gemaakt. Ik moet denken aan de zandbak oefening bij de chi running workshop. Gebruik je techniek goed en laat geen sporen achter. Ik kan wel zien dat de meesten nog wel een workshopje kunnen gebruiken. Dit deel van het strand is volledig omgeploegd.

Verder op heeft de laatste vloed het zand beter begaanbaar gemaakt. Het loopt verrassend lekker. Ik zie dat het strand direct aan de zee nog beter is. Ik spring over een stroompje terugtrekkend zeewater en loop net als tientallen anderen tot bijna in het water. De neiging om mijn schoenen uit te doen bewaar ik maar even voor de zomer. Wat een uitzichten! De zee laat heel decoratief zichzelf van zijn beste kant zien. Aan de andere kant die duizenden lopers die in een lang gerekt lint langs de duinen lopen. Fantastisch.. echt fantastisch..

Ik heb het idee dat ook veel Duitse hardlopers meelopen. Het noordzee strand heeft altijd al een bepaalde aantrekkingskracht gehad en dat merk je nog steeds. Grappig zijn ook de supporters van onze oosterburen. Met koeienbellen staan ze op het strand als ware het een langlauf-wedstrijd.

De modder van mijn voorgangers vliegt om mijn oren, als ik tot mijn verbazing wordt ingehaald door een vent met een blote bovenlijf in een aloha rokje.. Ik zeg “aloha” net als die 100 man voor me. Tjonge, het moet niet gekker worder. Elke grote loop heeft wel zijn eigen idioot. Een paar jaar geleden liep bij de zevenheuvelenloop een man in een Elvis pak mee.. helemaal geweldig.. Ik zie het mezelf niet doen. Zo’n aloharokje dan.. Het Elvispak.. hummm..

Het strand eindigt net zo mul, dan wel muller nog, dan dat het begon. Maar de honderden mensen langs de kant schreeuwen me naar boven en er door heen. De duinen beginnen met een fixe afdaling. Dat is een welkome afwisseling kan ik je vertellen. Ik hoor de lopers om me heen opgelucht ademhalen. En ook hier staat best veel publiek te kouwkleumen. Ze vermaken zich door de namen op de startnummers op te lezen en daarna te schanderen. Mijn naam staat er niet op en “Unicef Nederland” bekt toch niet zo lekker. Geeft niets, ik geniet van de duinen. Ik heb dit gemist. Ik wil hier vaker lopen.

De tussentijden liegen er ondertussen niet om, ruim boven de 12km/u. Maar ja, ik loop nog steeds lekker. Geen enkele last van die 34 km van afgelopen vrijdag. De laatste heuveltjes hakken er wel in en mijn glimlach vervormt zich toch stiekum tot die van de spreekwoordelijke boer. Gelukkig moet ik niet ver meer en de eerste huizen van Egmond doemen al op. Nog even een stukje boulevard, een kort sprintje.. en zie dat ik onder de 1:43 ga blijven. Tjonge.. dat is voor mij verdomd snel. Weer 6 minuten van mijn PR af.

Even omkleden, wat eten/drinken en dan nog snel het strand op. In de zon en uit de wind toch nog even genieten van de zee. Ik zie de laatste lopers binnen komen, de echte helden. Het strand is uitgestorven, de zon gaat langzaam onder. Ik doe mijn ogen nog even dicht. Shit.. de laatste bussen gaan rond 5 uur terug. Daar had ik eigenlijk niet meer aan gedacht. Nog een keer aanzetten. In mijn auto rust ik uit, zet de TomTom aan. Ik selecteer thuis en zie hoe lang de rit duurt.. 1:43..

9 gedachten over “Oh.. oh.. Egmond.. mooie stad.. achter de duinen..

 1. Net ‘Altijd verder’ van Dolf Jansen gelezen. Hij schrijft ook met zeer veel enthousiasme over Egmond. Mooi verslag!
  Ik vandaag mijn eigen halve gelopen… Gewoon vanuit huis, was ook leuk 🙂

  • Wat een prachtig compliment.. Dank je wel.. Ik heb het boek liggen maar kom er niet echt aan toe. Het voordeel van zo’n halve vanuit thuis is dat je, zeker als het lekker gaat, niet hoeft te finishen… 😉

 2. Mooi verslag van een mooie loop, en nog bedankt voor je aloha-aanmoediging. Groetjes van die vent in dat rokje (verder ben ik redelijk normaal hoor hihi).
  Have fun, stay healthy!

 3. Leuk boek! De moeite waard om tijd voor te maken…
  Die finish was vast heel anders maar voor mijn gevoel was mijn finish toch zeker wel daar… Het moment dat ik op mijn iphone de stopknop kon aantikken… Wowie… Was echt fijne finish!! 🙂

 4. Mooie omschrijving van een prachtig evenement. Ik heb zondag ook meegelopen en genoten van ieder moment. Wat een kick gaf dat zeg! En wat een geweldige sfeer weten ze er daar in Egmond van te maken. Fantastisch! Volgend jaar weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *