Top 5: omgaan met de grootste hardloopgevaren..

Het einde van het jaar nadert. Dan is het weer tijd voor de onvermijdelijke hitlijsten. Deze keer de top 5 met de grootste hardloopgevaren. Hier komt het gevaar.

Op 5: De bijdehante jochies. Ben je net aan het genieten van je nieuwe flitse outfit, is er altijd wel zo’n bijdehand knaapje die dan net de verkeerde opmerking plaatst. Vaak heeft hij gelijk. Je wist natuurlijk allang dat dat shirt inderdaad te kanarie-geel is.. Ga vooral niet bijdehand terug doen met gebruik van middelvingers of andere lichaamdelen. Dat kan slecht aflopen. In het beste geval zorgt het voor goede tussentijden in je Runkeeper. Gebruik in dit soort situaties de betere oorwarmers. In de zomer kun je doen alsof je naar muziek of Belgische ren-stimuli zit te luisteren. Vermijd te aller tijde deze groep in de periode net voor oud en nieuw. Dan zijn zelfs oorwarmers niet echt jochie-proof.

Op 4 staan de wilde beesten. Vooral op de Veluwe kun je met gemak een kudde schotse hooglanders tegen komen. De gelukkigen onder ons stuiten soms op een groepje wilde zwijnen. Ze zeggen dat je altijd moet oppassen als ze kleintjes hebben. Heb je die hooglanders wel eens gezien? Die worden groot geboren..Ik kijk goed naar de uiteinden. Als de staart blijft wapperen, dan is het meestal wel ok. Probeer zoveel in ieder geval hun beste en meest spitse kant te vermijden. Dan zien sommigen bij het lopen over de Veluwe veel beren op de weg. Ik zag ze nooit en baal er nog steeds van.

Gevaar ondervind ik hier vooral in de dol enthousiaste honden met hun baasjes zonder overwicht. Ik zie ze al van verre aankomen rennen en hoor de verschrikte eigenaren tevergeefs schreeuwen. Ik negeer ze vaak, schreeuw in een enkel geval terug en probeer vooral niet over de hond te struikelen. Als niets meer werkt pak ik een tak, gooi die tussen een paar struiken of in de sloot. Dan ren ik hard door, het liefst in de richting van de verbaasde eigenaar. Dan weet die daarna ook hoe dat voelt.

Op 3 staat het oversteken. Ik loop over het algemeen redelijk op schema. Bij een druk kruispunt met of zonder stoplicht wil ik dan niet stoppen en dat hoeft meestal ook niet. Ik probeer oogcontact te maken met de naderende auto. Als ze me zien, dan komt het goed. Soms is dat lastig, dan kan een simpel stopgebaar helpen. Bijna nooit hoor ik dan een vloekende automobilist. Ik zag op het internet dat je met die hand ook de klap de motorkap een beetje kunt opvangen. Please.. Don’t try this at home..

Op 2: Het hardlopen in  het donker. In de winter ontkomt elke fanatieke loper er niet aan. ’s Ochtends of ’s avonds moet er gelopen worden. Normaal loop ik door straatlantaarns verlichte wegen. Om het dan wat minder saai te maken, ga ik soms een stukje onverlicht lopen. Hartstikke link natuurlijk maar ook spannend. Loop in elk geval altijd links zodat je het verkeer kan zien aankomen en altijd nog in staat ben om aan de kant te springen in geval van nood. Bepaal wel van te voren hoe diep de sloot is.

Op 1 staat het grootste gevaar van elke hardloper. Al ben ik bang dan vooral mijn mannelijke sportgenoten er het meest last van hebben.. het te grote ego.. Ik zie wel eens een hardloper voor me lopen. Dan denk ik atlijd dat ik hem wel inhaal. Ik kom vaak ook dichtbij maar dit gaat echt ten koste van mijn techniek. De kans op blessures is dan nog groter dan mijn ego. En wat dacht je van die ene leuke met dat staartje en die lange blonde krullen? Eigenlijk kun je haar maar net bijhouden maar ja.. je moet er voorbij.. Hoe vaak kom je dan niet total loss thuis? Dat kan gewoon niet gezond zijn..

Het laatste gevaar geldt jij natuurlijk niet voor jou Daarom vertel ik het ook alleen als waarschuwing voor je loopmaatje, je hardlopende buurman en de rest van je loopgroep. Enne.. als ik je lekker stoer probeer in te halen.. waarschuw mij dan ook..

Een gedachte over “Top 5: omgaan met de grootste hardloopgevaren..

  1. het lezen van dit stukje geeft een variatie van : een grinnik, een glimlach, een hardop lach. die laatste is leuk en knap!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *