Safari-joggen.. op zoek naar de Veluwse Big Five..

“Carpool plaats Arnhem Noord, 08:00” vertelt de instructiemail van Safari-joggen (www.safari-joggen.nl). Op een vrijwel uitgestorven parkeerplek lees ik bibberend nogmaals de email. “Fluorescerende kleding helpt niet heel erg in het wildspotten” gaat het verder. Lachend realiseer ik me weer dat dit tot mijn verbazing nog helemaal niet zo eenvoudig was, in bijna alle renkleding zit wel iets opvallend flits of blitz.. vaak fel groen of geel. “en kleed je warm aan want het wordt behoorlijk fris”. Een Paulusma-waardige voorspelling. Het is 3 graden onder nul en ik moest vanochtend de voorruit krabben. Mijn Dela-oranje windjack blijkt later trouwens volgens de experts precies te matchen met de herfstkleuren. Zo zie je maar…

Gelukkig was het in de auto comfortabel en net zoals de zojuist aangekomen auto met twee medeloopsters probeer ik nog even van de warmte te genieten. Als onze gids arriveert, blijkt dat we nog even door mogen rijden. Naar Groenendaal.. 5 huizen, een wildsluis en een bushalte. Goed.. lopen dus.. of beter gezegd joggen.. We pakken het tunneltje onder de A50 en lopen zo de Veluwe op. Een van de medelopers vertelt me dat ze wel een beetje jaloers is op lokale bevolking met zo’n natuur, vrijwel in onze achtertuin.. Ik hou, een beetje beschaamd, mijn mond want ik heb in dit deel van de Veluwe echt nog nooit gelopen.

De groep, twee jonge sportieve vrouwen en een ervaren gids, is klein en leuk. Afgeleid door het gezellige kletsen over de marathon van New York struikel ik bijna over een grote kudde edelherten. Gelukkig bestaat de kudde uit zeker 30 a 40 herten, dus ik krijg nog uitgebreid de kans op ze goed te bekijken. De meeste vrouwtjes en een paar jonge mannetjes schieten snel voor ons over het looppad, van de vlakte naar de dichte bebossing. Het edelhert, met stip op nummer 1 in de Big Five, kan afgevinkt worden.

Een indrukwekkend mannetje (waarschijnlijk een verkeerde term voor zo’n kanjer) blijft op de heuvel ons in de gaten houden. Hij heeft een gigantisch gewei met vele punten. Op de achtergrond staat de opkomende zon, stralend over het heuvelachtige landschap. Een fantastisch plaatje dat menig amateur fotograaf jaloers zou maken. Daar wandelden er trouwens meer dan genoeg van rond. Ik weet niet of ze echt jaloers waren maar waarschijnlijk waren zij wel minder blij met ons enthousiasme. Verschrikt en vol respect wezen we dan ook zachtjes naar het damhert, prachtig model zittend voor een geduldige fotograaf. Wat kan de natuur toch mooi zijn.

Euforisch door het toevallige treffen met de edelherten snellen we door naar een groepje Schotse hooglanders. Geen lid van de Big Five en ik krijg niet de indruk dat ze dat heel erg vinden. Wij maken daarnaast totaal geen indruk, als we op twee meter langs deze giganten lopen. We houden hun koppen en de stand van de wel weer indrukwekkende horens in de gaten en gaan snel door. Even later zien we verderop nog groepjes damherten en een torenvalk. Onze gids vertelt dat die laatste in staat is om urinesporen te zien. Lachend denken we terug aan onze laatste pitstop en gaan er toch stiekem vanuit dat het voor de valk alleen om de muizen draait.

Langzaam lopen we tevreden terug naar onze auto’s. Nog even wat drinken bij een spotplaats waar normaal gesproken dassen en wilde zwijnen lopen.  Nu is er toevallig niets te zien, ook niet als we net over het randje kijken. Maar dat mag de pret niet drukken. Lekker opwarmen in de zon en even nakletsen over deze mooie ervaring. Op een draf gezellig samen safari-joggend over de Veluwe achter de Big Five aan. Mijn dag kan bijna niet beter beginnen.

4 gedachten over “Safari-joggen.. op zoek naar de Veluwse Big Five..

  1. Wat toevallig, ik ben deze week nog op die website beland en bedacht dat het wel eens leuk zou zijn om te doen. Na jouw verslagje ben ik dat wel helemaal zeker! Lijkt me ontzettend leuk.

    • Toeval bestaat niet.. toch? Het is echt een aanrader. Ik heb me al weer opgegeven voor een volgende tocht.. dan weer een stukje verder.. nog meer genieten.. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.